Іванівська територіальна громада

Хмільницький район, Вінницька область

Акція «Могилу прадіда збережи від забуття» об’єднала українських та польських юних волонтерів у Іванові.

Дата: 19.07.2019 16:55
Кількість переглядів: 706

Фото без опису

16-17 липня у с. Іванів учні шкіл з Нижньої Сілезії (Польща), Іванова та Вінниці разом з дорослими працювали на місцевому католицькому цвинтарі – косили траву, згортали сміття, обрізували гілля, відновлювали написи на надгробних плитах та пам’ятниках. Діти зізналися, що така робота для них не складна, тому що спільно працювати у новій команді міжнародних друзів цікаво. Найбільші емоції школярі переживали, коли під шаром землі відкопали кілька надгробків – для них це було на рівні історичної знахідки.

Метою цієї акції і є пошук та впорядкування могил поляків, вшанування пам’яті померлих, виховання у підростаючого покоління поваги до минулого.
Акція «Могилу прадіда збережи від забуття» у Польщі набула значного поширення. Польські учні щорічно жертвують 1 злотий на проведення цієї акції. За зібрані кошти волонтери відвідують Україну та впорядковують старі польські цвинтарі. Візит до с. Іванів вібувся уже другий рік поспіль за організації голови ГО «Конфедерація поляків Поділля - ХХІ століття» Олени Гаврилюк (Helena Gawryluk). Участь у цій акції для поляків є проявом патріотизму.

До учасників цієї українсько –польської толоки в Іванові долучився і міністр Канцелярії президента Республіки Польщі Анджей Дера, який спеціально приїхав в Україну для участі у цій акції.
Анджей Дера, Іванівський сільський голова Михайло Кулик та священик Микола Мишовський зустрілися з учасниками прибирання, а заступник сільського голови Ігор Лановий розповів гостям з Польщі історію українсько – польських стосунків у історичному містечку Янові. 
Прибравши цвинтар, усі учасники отримали приємні подарунки та побували у костелі Непорочного зачаття Діви Марії, колишньому монастирі бернардинів та палаці Холоневських.
З нагоди перебування польської делегації на території громади над Іванівською сільською радою разом з українським замайорів і польський прапор, що приємно здивувало гостей.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь