Іванівська територіальна громада

Хмільницький район, Вінницька область

Офіційне відкриття нового дитячого садка та оновленої школи для с.Слобідка

Дата: 26.08.2020 16:42
Кількість переглядів: 3787

Сьогодні, 26 серпня у Іванівській ОТГ відбулося офіційне відкриття нового дитячого садка «Ромашка» та капітально відремонтованої школи у с. Слобідка. Цей проєкт став найбільшим за всю історію об’єднаної громади та першим, який отримав міжнародну технічну допомогу!

Це свято відвідали місцеві мешканці, спонсори та гості, а саме народний депутат України Петро Юрчишин, заступниця голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна, голова Калинівської районної ради Василь Поліщук та міський голова Калинівської ОТГ Анатолій Шамалюк.

«Сьогодні я неймовірно радію тому, що наші мрії в черговий раз стають реальністю! А особливо приємно, коли їх одразу дві. Я обіцяв, що у с. Слобідка з’явиться дитячий садок, а вже сьогодні ми відкриваємо і новий дитячий садок, і відремонтовану школу. Ви повинні розуміти, що це все стало можливим завдяки активній співпраці із бізнесом та громадськістю, завдяки умовам децентралізації. Я дякую кожній людині та партнерам, які підтримали цю ініціативу і вклали частину свого серця у ці стіни!», - розповідає сільський голова Михайло Кулик.      

Проєкт «Створення дошкільного навчального закладу в с. Слобідка Іванівської ОТГ» реалізовувався Іванівською сільською радою за підтримки Представництва МОМ в Україні та співфінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 Громаді знову знадобився лише 1 рік, щоб реалізувати чергові масштабні роботи:

  • Капітальний ремонт існуючої школи І-ІІ ст. у с. Слобідка для 86 учнів, де від старої школи залишилися лише стіни та вікна.
  • Будівництво (прибудова до школи) і створення дошкільного навчального закладу для 30 вихованців.
  • Придбання меблів та оснащення, обладнання для єдиного харчового блоку та вуличних ігрових майданчиків для функціонування дошкільного закладу. Саме у цьому громада отримала значну підтримку від міжнародних донорів.

Загальна вартість проєкту склала 5,620 млн. грн., з яких 580 тис. грн. є внеском міжнародних донорів. Значною підтримкою у реалізації проєкту стала безцінна волонтерська праця мешканців та постійна допомога матеріалами і технікою від місцевих підприємців. Це дозволило зекономити велику кількість коштів.

Залучити додаткове фінансування Іванівській ОТГ вдалося завдяки участі у грантовому конкурсі «Сприяння соціально-економічному розвитку в об'єднаних територіальних громадах шляхом інклюзивного місцевого врядування». Цей проєкт є одним із заходів розвитку громад у рамках ширшої Програми з протидії торгівлі людьми, що впроваджує  Міжнародна організація з міграції за фінансування USAID. На жаль, міжнародним партнерам не вдалося відвідати відкриття навчальних закладів через карантинні умови, однак вони передали усім гостям свята відео вітання.

«Ми отримали понад 160 заявок від громад з усієї України, а проєкт Іванівської ОТГ став одним із десяти, які МОМ підтримала. Впроваджуючи цей проєкт, ви продемонстрували фантастичну командну роботу, високу мотивацію, професіоналізм і прагнення до спільної мети. Успіхів вам! Сподіваюся, наступного разу я зможу зустрітися з вами особисто.», - розповідає у своєму відео вітанні голова Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Ан Нгуєн.

 

Раніше у с.Слобідка послуги дошкільної освіти були відсутні, тому гостра необхідність у створенні дошкільного закладу існувала уже давно. Проєкт із будівництва садочка ініціював особисто сільський голова Михайло Кулик, а технічним рішення для відкриття нового закладу стала ідея прибудувати приміщення до існуючої школи у с. Слобідка.

«Я підтримую комплексний підхід місцевої влади до оновлення закладів освіти. Зрозуміло, що коли будується дитячий садок при школі, то напевно потрібно ще й капітально ремонтувати і школу, що уже успішно зроблено. Я дякую усім, хто долучився до будівництва садка і ремонту школи. Я впевнений, що у нашому селі Слобідка немає жодної людини, яка б чимось не допомогла. Я дякую спонсорам, які завжди не відмовляли і допомагали матеріалами та технікою. Я дякую міжнародним донором за фінансову підтримку.  Я дякую особисто сільському голові Михайлу Кулику за його ініціативу, координацію і об’єднання усіх нас навколо цієї справи. Ви задали нам таку високу планку, тому ми обіцяємо, що наші учні та колектив це виправдають своїми досягненнями та успіхом у навчально-виховному процесі!», - підкреслює директор Слобідської школи Олександр Степчук.

Карантин вносить свої корективи у роботу навчальних закладів, тому, на жаль, з 1 вересня новий дошкільний заклад «Ромашка» поки запрацює не на повну потужність.

«Наш новий садочок розрахований на 30 місць. Але у зв’язку із карантином та згідно рекомендацій Уряду з 1 вересня ми зможемо прийняти лише 15 діток. В першу чергу до садка підуть діти пільгових категорій та ті діти, у кого двоє батьків працюють. Сподіваємося, що скоро усе минеться і садочок запрацює на повну. Зі своєї сторони ми будемо робити все для якісного виховання дітей та розвитку їх особистостей, аби через десяток років вони поверталися у наше село і прославляли його як відомі професіонали своєї справи! Ми щиро дякуємо сільському голові Михайлу Кулику та усім причетним за цей чарівний заклад!», - повідомляє завідувачка дитячого садка «Ромашка» Катерина Коломієць.  

Від ініціативи і до реалізація проєкту все здійснювалася у тісній співпраці місцевої влади, бізнесу та громадськості. Така співпраця залишається головним секретом успіху Іванівської ОТГ і дозволяє економити значну кількість коштів. 

 «Процес реалізації інфраструктурних проєктів у Іванівській ОТГ - це не просто цемент, цегла і будівельники. Для мене це ціла філософія і просто кайф, коли відчуваєш взаємну єдність і щире бажання односельчан відновити ту чи іншу будівлю. А далі вона стає осередком комфорту і мотивує до активності та розвитку у тій чи іншій сфері. На прикладі проєкту у с.Слобідка сьогодні уже нереально хоча б якось порахувати чи оцінити додатковий матеріальний вклад від бізнесу і найціннішу волонтерську працю мешканців. Це відбувалося і відбувається постійно, та кожного разу примножується.», зазначила комунікаційна експертка проєкту Анастасія Ланова.

Нагадуємо, що до кінця 2020 року у Іванівській ОТГ планується офіційне відкриття ще однієї комплексно оновленої школи - корпус №3 початкової школи у с.Іванів. Також у найближчі місяці розпочнеться комплексна реконструкція Гущинецького дитячого садка «Теремок», який стане уже шостим бюджетним закладом, який Іванівська сільська рада повністю відновить за 3 роки з часу об’єднання.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь