Іванівська територіальна громада

Хмільницький район, Вінницька область

Важливо пити чисту воду

Дата: 09.09.2022 09:03
Кількість переглядів: 1236

Фото без опису

Людина є тим, що вона споживає” - цей вислів знайомий всім, але далеко не всі замислюються над його змістом!

Роль води в житті людини важлива. Вода і людина нерозривно пов'язані один з одним. Без неї люди просто не вижили б. Вода постійно використовується нами протягом усього життя. Ми використовуємо її для втамування спраги, приготування їжі, вмивання, купання і т. д. Тому дуже важливо розуміти, якої шкоди для здоров’я завдає забруднена вода.

Забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини. Вживання недоброякісної питної води суттєво погіршує здоров’я, зумовлюючи виникнення специфічних хвороб. Мільярди вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, вода може бути фактором передачі таких захворювань, як вірусний гепатит А, ротавірусна інфекція, холера та інші кишкові інфекційні захворювання, руйнування шкірного та волосяного покриву, стоматологічні проблеми, зараження паразитами. Також наявність в воді певних хімічних речовин може спричинити негативний вплив на здоров’я. Наприклад, наявність нітратів в питній воді, у дітей віком до трьох років, може викликати смертельне захворювання «нітратну метгемоглобінемію».

Однією із найбільш вагомих та поширених причин забруднення води є діяльність людини і недосконала система (а подекуди її повна відсутність) водоочищення, а у колодязях та свердловинах є недотримання їх власниками вимог законодавства при облаштуванні та утриманні джерел водопостачання, а саме:

– недотримання зон санітарної охорони джерела водопостачання, для індивідуальних колодязів - не менше ніж 20 м від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;

– в сільських населених пунктах, часто не забезпечений захист джерел водопостачання від доступу домашніх тварин та птиці (з фекаліями яких, у колодязь можуть потрапляти патогенні мікроорганізми, гельмінти та інші паразитарні збудники);

– на сільськогосподарських угіддях, що розміщені впритул до джерел водопостачання, без урахування І поясу ЗСО (для свердловин радіусом 30м), можуть бути застосовані пестициди та агрохімікати, на присадибних ділянках характерно неконтрольоване їх використання;

– близькість розташування свердловин чи колодязів до ймовірних джерел забруднення (тваринницькі ферми, гноєсховища, кладовища, промислові підприємства).

Питна вода призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад. Економне використання води – це турбота про всіх людей, які живуть поряд з нами і житимуть після нас! Охороняти водойми – це те саме, що оберігати життя на Землі, піклуватися про її красу, серед якої живуть люди і багато інших живих істот!

В разі погіршення стану здоров’я, якщо на думку людини це пов’язано із вживанням питної води, якість якої не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», рекомендуємо обов’язково звертатися до лікаря.

 

Лікар із загальної гігієни відділу державного нагляду  за дотриманням санітарного законодавства Калинівського управління ГУ Дерджпродспоживслужби  у Вінницькій області

Шибаєва Світлана Володимирівна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь